Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi; Kozmetik Ürünler Uygulama Ve Araştırma Merkezi (KOZMER) 19 Aralık 2013 tarihinde 28856 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak resmen faaliyete başlamıştır. Kozmetik ürünlerin Ar-Ge'sini yapan, çiçeğin toplanma aşamasından ürün haline gelmesine kadarki süreci, bilimsel olarak, kontrol eden ve öz kaynaklarımızı kullanarak ekonomiye destek vermeyi amaçlayan bir Merkezdir. KOZMER bu özelliğiyle Türkiye'deki ilk ve tek merkez olma özelliğini taşımakta ve adeta bir model olmaktadır.
Kozmetik sektörü pazar payı bakımından dünyada bilişim ve silah sanayinden sonra gelen ve ürün yelpazesi çok geniş olan endüstriyel bir sektördür. Kozmetik ürün denildiği zaman insanların aklına daha çok bir takım renkli ürünler gelmekte, süslenmek ile ilgili gereksiz materyaller gibi algılanmaktadır. Bu algı çok yanlıştır.
Sağlığımızın temelini oluşturan, günlük hayatımızın vazgeçilmezi birçok ürün bu kategoride bulunmaktadır. Parfüm, cilt bakım ürünleri, saç bakım ürünleri, diş macunu, şampuan, deterjen ve sabun en temel örneklerdendir.
19 Aralık 2013 tarihinde 28856 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen faaliyete başlayan Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER)in kuruluşundan bu yana geçen beş yılda geldiği nokta inanılmazdır.
Kısıtlı imkânları ile(GEKA PROJESİ kapsamı dışında yaklaşık 50 000 bin liradan az bir girdi ile) kozmetik ürünlerin Ar-Ge'sini yapan, çiçeğin toplanma aşamasından ürün haline gelmesine kadarki süreci, bilimsel olarak, kontrol eden ve özkaynaklarımızı kullanarak ekonomiye destek vermeyi, bölgede iş imkânı yaratmayı amaçlayan bir Merkezdir.
KOZMER bu özelliğiyle Türkiye'deki ilk ve tek merkez olma özelliğini taşımakta ve adeta bir model olmaktadır.
Mevsiminde toplanan zambak, mis zambağı, lavanta, kantaron, anemon, salep vb. gibi çiçekleri, çoğu nadir bulunan türlerle geliştirilen formüller doğal kozmetik madde üretiminde kullanılmaktadır. Oluşturulan marka ile kozmetik ürünler geliştirilmiştir ve satışa sunmak için hazır hale getirilmiştir.
Bitki florasının zenginliği ve iklimi, Muğla'yı özel kılmaktadır.
Bölgenin her noktasında farklı bitkilerle karşılaşmak mümkündür. Bu bitkilerin birçoğu değerli ve endüstriyel öneme sahip endemik türlerdir.
Muğla’da ekolojik dengeleri koruyarak son derece sağlıklı bitkisel hammaddeler üretmek mümkündür. Bu hammaddeler kozmetik endüstrisi, gıda endüstrisi ve ilaç endüstrisi içinde de kullanılabilir. Bu alana gereken önemin verilmesi durumunda Ülkenin bu pazardan alacağı pay artacaktır. Kozmetik sektöründe ithalatçı olan ülkemiz KOZMER’in sağlayacağı akademik destek ile bu alandaki payını arttıracaktır. Merkezin kuruluş amacı da budur.
Güney Ege Kalkınma Ajansının(GEKA) 2015 yılında yaptığı “Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi Proje Teklif Çağrısı” başlığı altında yaptığı çağrı kapsamında KOZMER müdürü tarafından başvurusu yapılan proje kabul edilmiş ve merkeze Yerkesik’te bir üretim birimi kazandırılmıştır. KOZMER üretim biriminde büyük çapta organik kurumsal üretim(Kolonya, dezenfekten, sıvı el sabunu vb) yapılmakta olup onlarca kozmetik ürünün prototipi geliştirilmiştir.